گلدشت بروجرد؛ تلاقی رویایی کوه و دشت و رود

به گزارش مجله هاستفا، گلدشت بروجرد یکی از سرسبزترین و زیباترین تفرجگاه های این شهر زیباست. این منطقه تفریحی در 12 کیلومتری غرب بروجرد قرار گرفته است. گلدشت که روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان بروجرد در استان لرستان ایران است، درواقع یک دره و جلگه وسیع در دامنه رشته کوه های زاگرس است که از غرب تپه چغای بروجرد شروع شده و تا روستای کپرگه ادامه پیدا می نماید. گلدشت که ییلاق مردم این منطقه است، شامل چندین روستا به نام های فیال، شیخ میری، قلعه و کپرگه نیز می گردد.

گلدشت بروجرد؛ تلاقی رویایی کوه و دشت و رود

این منطقه به شکل یک دره قیفی بزرگ است که از تنگه کپرگه در 12 کیلومتری غرب شهر بروجرد شروع می گردد و بخش پهن تر آن در کناره تپه چغا (بروجرد) در غرب شهر بروجرد به دشت سیلاخور می پیوندد. روستای فیال جنوبی ترین بخش گلدشت است. دسترسی به این منطقه به وسیله جاده شیخ میری در غرب شهر بروجرد امکان پذیر است.

رونق آبادی و کشاورزی در منطقه گلدشت بروجرد به علت وجود رودخانه های پرآب و فراوانی است که از قلل کوه های گرین به طور مداوم جاری هستند. این منابع آبی ارزشمند برای مصارف کشاورزی و باغداری به کار می روند و به واسطه آن ها کشاورزی در این منطقه رونق دارد. محصول سیب روستای شیخ میری که در این منطقه واقع شده است، از برترین سیب های ایران به شمار می آید که در خاتمه تابستان و در ماه های شهریور و مهر قابل برداشت است.

اگر در اواخر بهار یا در فصل تابستان به این منطقه سفر کنید، شاهد درختان گیلاس، آلبالو، سیب و بعلاوه رودخانه هایی خواهید بود که از میان این باغ های میوه می گذرند و فضایی بهشتی را پدید می آورند. در ادامه با جزئیات بیشتری به آنالیز این منطقه زیبای کوهستانی می پردازیم.

تپه چغا؛ بروجرد را از بالا ببینید!

تپه گردشگری چغا که در ارتفاعات گلدشت واقع شده و به همین سبب به بام بروجرد نیز معروف است، در شمال غرب بروجرد قرار گرفته است. چشم انداز کامل شهر بروجرد از بالای این تپه قابل مشاهده است. این منطقه گردشگری دارای امکانات متفاوتی، مانند دریاچه مصنوعی، آب نما، پیست دوچرخه سواری، پیست اتومبیلرانی، آلاچیق و دیگر امکانات تفریحی و رفاهی است. دریاچه مصنوعی موجود در این مکان در زمستان ها به طور کامل یخ می زند و چشم انداز ای زیبا و شگفت انگیز را پدید می آورد.

بخش دیگری از تپه چغا، باغ پرندگان این منطقه توریستی است که در آن بیش از 78 گونه پرنده نگهداری می گردد. انواع طوطی، قرقاول، فنچ، قناری، کبک، مرغ و خروس، طاووس، مرغ مینا و حتی پرندگان شکاری و آبزی از جمله گونه های پرندگان بام بروجرد هستند. دیواره های این گردشگاه طبیعی نیز با نقوش و طرح های زیبا تزئین شده اند. بعلاوه امکان بازدید از سنگ های آتش فشانی و گیاهان خودرو نیز در این منطقه وجود دارد. تندیس های متنوعی نیز در اطراف این تپه وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان به مجسمه آرش کمانگیر اشاره نمود.

روستای فیال؛ زادگاه آرش کمانگیر

روستای فیال جنوبی ترین بخش گلدشت را تشکیل می دهد. این روستا در دو کیلومتری جنوب غربی شهر بروجرد و دامنه های رشته کوه های زاگرس واقع شده است. بسیاری از مردم محلی این روستای زیبا به شهر بروجرد مهاجرت نموده اند. این روستا در بخش مرکزی شهر بروجرد و در کنار دشت سیلاخور قرار گرفته و دارای زمین های کشاورزی و باغ های میوه فراوان است.

روستای فیال در پای تپه هایی بسیار بلند در دامنه کوه میش پرور قرار گرفته است و آب و هوای معتدل کوهستانی دارد. بیشتر مردم این روستا به کشاورزی و دامپروری مشغول اند. محصولات این روستا شامل غلات، چغندر، باقلا، سیب و هلو است. از کنار تپه چغا در بروجرد جاده ای مستقیماً به سمت فیال می رود که در این جاده میدان فدک، دریاچه فدک، باغ فدک، میدان کوهنورد، سازمان آب، پل نظام آباد و بعد از آن پل کوچک روستای فیال قرار گرفته است.

معنای کلمه فیال، زمینی است که برای نخستین بار در آن کشت شده است. به همین علت بعضی این روستا را اولین منطقه ای در بروجرد می دانند که سکونت از آن شروع شده است. بعلاوه آرش کمانگیر، قهرمان بزرگ ایرانی، در این روستای تاریخی به جهان آمده است. در قسمت بالای این روستا، خرابه هایی به نام شهر باستانی گوراب یا همان فیال اولیه وجود دارد که مورخان آن را به عنوان محل زادگاه آرش کمانگیر می شناسند.

پیش از این نیز گفتیم که تندیسی از آرش کمانگیر بر روی تپه چغای بروجرد، در نزدیکی روستای فیال، نصب شده است. منطقه گوراب در میان مردم محلی با نام شهر خرابه نیز شناخته می گردد. این روستای تاریخی و گردشگری، سوغات متنوعی مانند فراورده های لبنی، رب گوجه، سرکه سیب و شیره سیب نیز برای خریداران بلیط هواپیما دارد.

تنگه کپرگه؛ منطقه محبوب کوهنوردان

روستای کپرگه درون منطقه گردشگری و زیبای گلدشت و در شمال غربی شهر بروجرد واقع شده است و مسیر آن نیز از روستای شیخ میری سادات می گذرد. این روستا نیز مانند دیگر منطقه ها گلدشت، دارای هوایی دلپذیر و باغ های فراوان سیب است . بعلاوه دوغ محلی آن نیز بسیار معروف است. در انتهای این روستا، تنگه کپرگه واقع است که مکان بسیار مناسبی برای علاقه مندان به کوهنوردی است.

بعد از گذراندن روستاهای شیخ میری، گپرگه 1، گپرگه 2، گپرگه 3 تنگه کپرگه شروع می گردد و تا روستای ونایی ادامه می یابد. این تنگه دارای یک رودخانه دائمی پرپیچ و خم است که تنها با پای پیاده یا با دوچرخه می توان از آن عبور کرد.

خوشبختانه هر دو سمت رودخانه پاکوب دارد. این تنگه که از آخرین روستای گپرکه شروع می گردد و در منطقه ونایی به خاتمه می رسد، با وجود دو چشمه آب گرم، غار مخفی و پل سنگی یکی از برترین و زیباترین مسیرهای کوهپیمایی است که کوهنوردان می توانند تجربه نمایند. بعلاوه دیواره های تنگه کپرگه، دیواره های سنگی خوبی برای سنگ نوردان به شمار می آیند. پیمایش یک طرفه این تنگه حدود 5 ساعت به طول می انجامد. گردشگران می توانند پس از پیمایش این تنگه شگفت انگیز به روستایی ونایی بروند و یا همان مسیر تنگه را بازگردند.

روستای ونایی؛ آرامش در دل طبیعت

روستای ونایی که در 15 کیلومتری شمال غربی شهر بروجرد واقع شده است، در تنگه ای بین دو کوه بلند برآفتاب و کوه گرین واقع شده است. چشمه هایی مانند آب سفید، دو روزنه و طوطیا و سراب خسرو و سراب ونایی از مهم ترین جاذبه های این منطقه حیرت انگیز هستند. بعلاوه حدود 10 قله در حوالی روستای ونایی واقع شده است که این منطقه را به محل محبوبی برای کوهنوردان تبدیل نموده است. یک قلعه تاریخی و یک دهنه غار نیز در این منطقه سرسبز وجود دارد.

وجود چشمه های پرآب و هوای مناسب باعث شده تا مردم این منطقه به کار باغداری و کشاورزی مشغول شوند و باغات میوه بسیاری در این ناحیه وجود دارد. از سوغاتی های این محل می توان به میوه های متنوع، محصولات لبنی، خیار شور و ترشی طبیعی اشاره نمود. در این روستا حیوانات مختلفی مثل گراز، روباه، موش صحرایی، کفتار و انواع پرندگان نیز قابل مشاهده هستند.

رودخانه گلرود؛ رودی زیبا در دل رشته کوه های زاگرس

دشت ها و مراتع و کوه های بسیاری در منطقه زیبای گلدشت وجود دارد. منطقه ها جنگلی و روستایی نیز از بخش های محبوب گلدشت هستند. در این منطقه رودهای بسیاری جریان دارد. این رودخانه های دائمی که در تمام فصول سال پرآبند از آب شدن برف کوه های گرین و میش پرور به وجود آمده اند. اما مهم ترین رودخانه این منطقه رودخانه گلرود است که در انتهای باغات گلدشت واقع شده است و جزو پرآب ترین رودهای این ناحیه به شمار می آید. این رودخانه باعث به وجود آمدن روستاها و آبادی های بسیاری در اطراف خود شده است. بعلاوه در اطراف رودخانه گلرود، چشمه ها و سراب های زیادی وجود دارد که بسیاری از گردشگران برای بازدید از آن ها بلیط هواپیما خرم آباد را به مقصد بروجرد تهیه می نمایند.

این رود از سرچشمه های متعددی در روستای ونایی در غرب این شهرستان نشات می گیرد و با شیبی تند به وسیله تنگه کپرگه وارد منطقه گلدشت می گردد و در غرب شهر بروجرد در مجاورت تپه چغا از سمت شمال شاخه ای دیگر از رودخانه لیقناب دریافت می نماید. مهم ترین زیرساخت های آبی مرتبط با این رود، سد چغا نام دارد که با هدف کنترل آب و ایجاد انشعاب های آبی، به منظور تأمین آب مورد احتیاج زمین های کشاورزی در جنوب شهر بروجرد احداث شده است. بعد از آن، گلرود از حاشیه جنوبی شهر بروجرد عبور می نماید.

در محل پارک فدک چندین دریاچه بر روی رودخانه گلرود ایجاد شده است. پس از عبور از این محل، گلرود با گرفتن شاخه های آبی دیگری از رود لیقناب و آبسرده و خایان، که به نام رودخانه سزار نیز شناخته می شوند، به سمت جنوب شرقی حرکت نموده و در محدوده شهر دورود از سمت شرق، شاخه ای بزرگ به نام ماربره را دریافت نموده و همچنان مسیر خود را به سمت مقصد نهایی خود، ادامه می دهد.

منبع: گردشبان
انتشار: 9 مهر 1402 بروزرسانی: 9 مهر 1402 گردآورنده: host-fa.ir شناسه مطلب: 12792

به "گلدشت بروجرد؛ تلاقی رویایی کوه و دشت و رود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گلدشت بروجرد؛ تلاقی رویایی کوه و دشت و رود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید